Contact

Keramiek- en glazuur-atelier Leim & Zwa

Urnen en herinneringskeramiek

leimenzwa keramiek urns

Op de eerste verdieping staat ons urnen-rek. We hebben er altijd een aantal in voorraad. Grote maar ook kleinere, voor volwassenen en voor kinderen. Ook vindt u er rouwverwerkingsboeken, assieraden, urntjes voor dieren en kleine 'troostgeschenkjes': een kleine attentie die u iemand die verdriet heeft kunt geven, bijvoorbeeld een mooi keramiek roosje, mooi om op een graf, bij een urn of om bij een foto te leggen.

leim en zwa keramiek urntje trein

De kleine Loe mocht maar 10 weken oud worden. Vlak na zijn crematie kwam zijn moeder deze prachtige trein maken, waar zijn as nu in zit. De vader van Loe kwam steeds mee, dacht mee en adviseerde zijn partner. Zeer intieme momenten waarin veel verdriet werd gedeeld.

Ik maak géén grote urnen meer in opdracht. Wel nog kleintjes in bijvoorbeeld de vorm van een theelicht-houdertje waar een beetje as in bewaard wordt. Ook kleine honden- en katten-urntjes maak ik nog op bestelling. Verder naar beneden leest u waarom niet. Echter.......:

Wat mijn specialiteit blijft is deze:

Wilt u misschien zelf een urn maken? Dat kan bij mij! Ik beschik over kennis m.b.t. rouwverwerking om samen met u aan het werk te gaan en dat doe ik heel graag. Samen creatief zijn en u helpen met een mooie urn te maken, dat is echt mijn ding.

Mensen die eerder zelf een maakten hebben deze periode ervaren als het 'afronden van een fase', het 'tot de laatste snik zelf afwerken','' het helemaal zelf doen, zonder dat een ander het heeft moeten overnemen' en 'de cirkel rond maken'. Dat zegt voldoende....

Ervaring in het werken met klei is niet nodig, ik begeleid u. Een urn (of meerdere kleine) maken kan 1 op 1 maar kan ook samen met andere nabestaanden. U bepaalt dat helemaal zelf. Ook kinderen zijn welkom om mee te werken. Indien u het juist prettiger vindt om in een groep te werken mag u ook plaats nemen in een reguliere cursusgroep waar u deel van uitmaakt totdat de urn klaar is.

Wilt u hier meer informatie over, neem dan gerust contact op of kom een keer langs zodat ik alles, uiteraard vrijblijvend, uit kan leggen. Laat de gedachte 'o maar dat kan ik niet' gerust los.

Martha maakte deze Afrikaans getinte urn voor haar man, die drummer was. Ze voelde zich erg opgenomen in de lesgroep want had ervoor gekozen om tijdens de lessen hieraan te werken (het kan ook individueel als u dat wenst). Dat heeft ertoe geleid dat ze inmiddels al een jaar of 2 in mijn atelier werkt. Thuis is nog een leren doek over de urn gemaakt zodat het een echte drum lijkt.

                               leim en zwa keramiek urn drum 

Onlangs maakte een jong echtpaar samen het urntje voor hun veel te vroeg geboren dochtertje. Ze hadden tevoren nagedacht over de vorm die het urntje moest krijgen: het moest een bolletje worden dat op een schaal kon liggen. De moeder had heel erg de behoefte om het bolletje af en toe even bij zich te dragen. Ze hadden nog nooit met klei gewerkt en maakten onder mijn begeleiding onderstaand urntje. Het bolletje, met een diameter van 10 centimeter,  kan in het midden open gemaakt worden waardoor het zakje as er nog eens uitgehaald kan worden als daar behoefte aan is. Het kan ook meegenomen worden. De handjes en de voetjes zijn vanuit een afdruk van de echte handjes en voetjes, gemaakt door de uitvaartverzorger, overgebracht op klei. Dit was de enige taak die ik zelf op me heb genomen, de emoties liepen te hoog op bij de ouders toen dit moment aanbrak. Het bolletje met de as ligt op een plaat van ongeveer 30 bij 30 centimeter waarop de naam en de geboorte/overlijdensdatum van het meisje staat. In de hoek van de plaat is een uitholling gemaakt waar het bolletje met de as op ligt. Hierdoor kan het niet wegrollen. In verband met de privacy van de ouders houd ik deze foto voor mezelf. De foto die u wel ziet is met toestemming van hen geplaatst zodat iedereen kan zien dat ook dit bij ons mogelijk is.

leim en zwa keramiek baby-urn

De voorbije jaren heb ik veel urnen in opdracht gemaakt. Ik doe dat nu niet meer en maak ook geen uitzonderingen meer. Te vaak ben ik gefrustreerd geraakt omdat me teveel tijdsdruk werd opgelegd (keramiek maken heeft nou eenmaal tijd nodig en niet iedereen wil of kan die tijd nemen) of omdat ik werken moesten maken die ik zelf pertinent niet mooi vond, in opdracht van de klant. Dat wil ik niet meer. De prijzen van de urnen waren dermate laag (en hoger wilde ik niet) dat ik eigenlijk vrijwilligerswerk aan het doen was, afgezet tegen het aantal werk- en overleg-uren. En de tijd moest dan ook nog eens goed verdeeld worden, tussen alle andere werkzaamheden door. Dat leverde slapeloze nachten op.

leim en zwa keramiek urn

Dus: U kunt kiezen uit de urnen die ik in voorraad heb....en dat zijn er een heel aantal (de rode hierboven is verkocht) en er komen ook altijd weer nieuwe bij als ik zelf eraan toe zijn om er een te maken.

Ik heb dus wel een aantal urnen in verkoop staan. Daar kunt u altijd vrijblijvend naar komen kijken. Hieronder ziet u er een paar:

leim en zwa keramiek urn blauw

een raku-gestookte urn op de achtergrond. Vooraan een hardstenen doosje om een aandenken of wat as (in folie) in te bewaren. Links een van de diverse rouwverwerkingsboeken.

Als u bij ons een urn koopt of zelf maakt, vul ik die met de as van de overledene als u dat zelf niet wilt of kunt. Daar vraag ik trouwens niets extra's voor.

 

Leim en Zwa Keramiek hondnurn Leim en Zwa Keramiek urn Leim en Zwa Keramiek roosjes mam