Contact

Keramiek- en glazuur-atelier Leim & Zwa

Urnen en herinneringskeramiek

leimenzwa keramiek urns

Op de eerste verdieping staat ons urnen-rek. We hebben er altijd een aantal in voorraad. Grote maar ook kleinere, voor volwassenen en voor kinderen. Ook vindt u er rouwverwerkingsboeken, assieraden, urntjes voor dieren en kleine 'troostgeschenkjes': een kleine attentie die u iemand die verdriet heeft kunt geven, bijvoorbeeld een mooi keramiek roosje, mooi om op een graf, bij een urn of om bij een foto te leggen.

leim en zwa herdenkingskeramiek

Op de foto hierboven een schaal waardoor de halsketting van een overledene is geregen. In de schaal staat een theelichthouder met daarin, onder het theelichtje, een kleine hoeveelheid as. De theelichthouder staat los in de schaal dus kan er ook naast gezet worden. Geleverd allerzielen 2015.

Wij maken géén grote urnen meer in opdracht. Wel nog kleintjes in bijvoorbeeld de vorm van een theelicht-houdertje (zoals op de foto hierboven) waar een beetje as in bewaard wordt. Ook kleine honden- en katten-urntjes maken we nog op bestelling. Verder naar beneden leest u waarom we geen grote urnen meer maken. Echter.......:

Wat onze specialiteit blijft is deze:

Wilt u misschien zelf een urn maken? Dat kan bij ons! Wij beschikken over kennis m.b.t. rouwverwerking om samen met u aan het werk te gaan en dat doen we heel graag. Samen creatief zijn en u helpen met een mooie urn te maken, dat is echt ons ding.

Mensen die eerder zelf een urn bij ons maakten hebben deze periode ervaren als het 'afronden van een fase', het 'tot de laatste snik zelf afwerken','' het helemaal zelf doen, zonder dat een ander het heeft moeten overnemen' en 'de cirkel rond maken'.

Ervaring in het werken met klei is niet nodig, wij begeleiden u. Een urn (of meerdere kleine) maken kan 1 op 1 maar kan ook samen met andere nabestaanden. U bepaalt dat helemaal zelf. Ook kinderen zijn bij ons welkom om mee te werken. Indien u het juist prettiger vindt om in een groep te werken mag u ook plaats nemen in een reguliere cursusgroep waar u deel van uitmaakt totdat de urn klaar is.

Wilt u hier meer informatie over, neem dan gerust contact op of kom een keer langs zodat we alles, uiteraard vrijblijvend, uit kunnen leggen.

Onlangs maakte een jong echtpaar samen het urntje voor hun veel te vroeg geboren dochtertje. Ze hadden tevoren nagedacht over de vorm die het urntje moest krijgen: het moest een bolletje worden dat op een schaal kon liggen. De moeder had heel erg de behoefte om het bolletje af en toe even bij zich te dragen. Ze hadden nog nooit met klei gewerkt en maakten onder mijn begeleiding onderstaand urntje. Het bolletje, met een diameter van 10 centimeter,  kan in het midden open gemaakt worden waardoor het zakje as er nog eens uitgehaald kan worden als daar behoefte aan is. Het kan ook meegenomen worden. De handjes en de voetjes zijn vanuit een afdruk van de echte handjes en voetjes, gemaakt door de uitvaartverzorger, overgebracht op klei. Dit was de enige taak die ik zelf op me heb genomen, de emoties liepen te hoog op bij de ouders toen dit moment aanbrak. Het bolletje met de as ligt op een plaat van ongeveer 30 bij 30 centimeter waarop de naam en de geboorte/overlijdensdatum van het meisje staat. In de hoek van de plaat is een uitholling gemaakt waar het bolletje met de as op ligt. Hierdoor kan het niet wegrollen. In verband met de privacy van de ouders houd ik deze foto voor mezelf. De foto die u wel ziet is met toestemming van hen geplaatst zodat iedereen kan zien dat ook dit bij ons mogelijk is.

leim en zwa keramiek baby-urn

 De voorbije jaren hebben wij veel urnen in opdracht gemaakt. Wij doen dat nu niet meer en maken ook geen uitzonderingen meer. Te vaak zijn we gefrustreerd geraakt omdat ons teveel tijdsdruk werd opgelegd (keramiek maken heeft nou eenmaal tijd nodig en niet iedereen wil tijd nemen) of omdat we werken moesten maken die we zelf pertinent niet mooi vonden, in opdracht van de klant. Dat willen we niet meer. Onze prijzen van de urnen waren dermate laag (en hoger wilden we niet) dat we eigenlijk vrijwilligerswerk aan het doen waren, afgezet tegen het aantal werk- en overleg-uren. Onze eigen creativiteit werd te zeer belemmerd, in alle opzichten. Wat we vooral niét willen zijn ontevreden klanten die zich niet kunnen voorstellen dat het maken van een urn, naast de tijd die nodig is om deze uit klei te laten ontstaan, ook emoties bij ons oproepen waardoor we zelf ook tijd nodig hebben om in de juiste stemming hiervoor te komen. En die tijd moet dan ook nog eens goed verdeeld worden, tussen alle andere werkzaamheden door. Dat lukt niet meer, al helemaal niet vanwege ons steeds verder groeiende atelier met dito werkzaamheden.

leim en zwa keramiek urn

Dus: U kunt kiezen uit de urnen die wij in voorraad hebben....en dat zijn er een heel aantal (de rode hierboven is verkocht) en er komen ook altijd weer nieuwe bij als we zelf eraan toe zijn om er een te maken.

Wij hebben dus wel een aantal urnen in verkoop staan. Daar kunt u altijd vrijblijvend naar komen kijken. Hieronder ziet u er een aantal:

leim en zwa keramiek urn blauw

een raku-gestookte urn op de achtergrond. Vooraan een hardstenen doosje om een aandenken of wat as (in folie) in te bewaren. Links een van de diverse rouwverwerkingsboeken.

Als u bij ons een urn koopt of zelf maakt, vullen we die met de as van de overledene als u dat zelf niet wilt of kunt. Daar vragen we trouwens niet extra's voor.

 

Leim en Zwa Keramiek hondnurn Leim en Zwa Keramiek urn Leim en Zwa Keramiek roosjes mam