Stel je viert je vakantie in het mooie Zuid-Limburg en het weer valt tegen of je wilt gewoon nog iets ánders leuks doen….dan is een middag creatief bezig zijn in het gezellige atelier van Leim & Zwa misschien een optie voor je.
Belangrijk om te weten is dat het werk dat je maakt altijd nog gebakken moet worden in mijn keramiek-oven. Dat duurt na een droogperiode van 2 weken zo’n 30 uur vanaf het moment dat de oven opstart. Iets om rekening mee te houden met het plannen van je datum. Uiteraard kan werk ook opgestuurd worden maar dan zijn er verzendkosten en natuurlijk altijd risico op breuk onderweg.
Keramiek-workshops zijn mogelijk voor iedereen vanaf ongeveer 8 jaar en er kunnen maximaal 6 personen deelnemen. Voor de draaiworkshop zijn dat 2 personen.
Wat zijn de mogelijkheden? Dat is een draaiworkshop op de pottenbakkers-schijf óf het glazuren van al gebakken werk óf het zelf met je handen in de klei gaan. Hieronder staat de beschrijving.
We spreken samen een dagdeel en tijd af, het liefst via een mail naar leimenzwa@live.nl of kom binnen lopen in het atelier om een afspraak te maken als je al in de buurt op vakantie bent.

DRAAIEN OP DE POTTENBAKKERSSCHIJF.

Tijdens deze workshops kunnen 2 mensen tegelijk deelnemen want er staan 2 draaischijven. Een workshop duurt 3 uur, het laatste kwartier gebruik je om op te ruimen. Voor die 3 uur vragen we €30 pp. Mochten er werken zijn die je graag wilt laten bakken dan tellen we €4,50 per kilo klei (dat is dan inclusief biscuitbak). Draaien is best moeilijk hoor….denk niet dat je in 1 middag al een servies kunt draaien. 2 potjes is al heel wat. Houd daar dus rekening mee. We hebben schorten maar je zult toch wel wat kleispatten hier en daar hebben na deze workshop. Dus: oude kleren.

GLAZUREN VAN AL GEBAKKEN WERK.

Een leuke bezigheid is het glazuren van al gebakken werk. Het is voor iedereen haalbaar, creatief of minder creatief van aard, jong of oud. In mijn atelier zijn er zo’n 300 kleuren om uit te kiezen.
Je gaat het uitgezochte werk (dat kan een schaal zijn, een kom, een beker, een vaas en ach…er staat zoveel om uit te kiezen) van je eigen kleur voorzien. Dat kan maar 1 kleur zijn maar meer is natuurlijk altijd leuker. Elke laag kleur zet je 3x op om tot een mooi resultaat te komen.
Als je werk klaar is wordt het nog gebakken in mijn keramiek-oven, zoals boven al beschreven. Na ongeveer 40 uur kun je het dan komen ophalen en blinkt je werk je tegemoet. Verzenden kan natuurlijk ook maar dan is er altijd risico op breuk (ondanks goed inpakken). Op een later moment ophalen kan ook, ik bewaar het dan op een veilige plek totdat je weer eens in de buurt bent, tot maximaal 1 jaar.
Deze workshop kost voor 2,5 uur werken onder mijn begeleiding €35 per persoon (kinderen tot 12 jaar €20) plús het werk dat je uitzoekt. De prijs daarvan is afhankelijk van de grootte en varieert van €10 tot ongeveer €40 en is inclusief de glazuur die je gebruikt. Koffie/thee en natuurlijk een stukje limburgse vlaai zijn inbegrepen. Hieronder enkele foto’s, dit zijn slechts voorbeelden van wat mogelijk is. Ook een foto van de voorraad waar je uit kunt kiezen. Deze voorraad wisselt overigens wel altijd!

ZELF EEN WERK VAN KLEI MAKEN

Denk nou niet dat je in 2,5 uur een dikke dame of mooi beeld kunt maken want dat lukt mij zelf niet eens na 20 jaar keramiek-ervaring.
Als je kiest om zelf iets leuks van klei te maken moet je vooral niet al te groot denken. Maak bijvoorbeeld een leuk rond theelicht (of 2) voor op je tafel thuis, een mooie fruitschaal, een aantal keramiek harten om thuis uit te delen, kleine huisjes om ergens neer te zetten als herinnering. Vooral niet te groot, je moet wel een leuke middag hebben en niet met gevoelens van frustratie weg gaan.
Voor deze workshop vraag ik, ook 2,5 uur werken, €40 per persoon inclusief de klei die je gebruikt. (kinderen tot 12 jaar €20). Dat is inclusief koffie/thee en uiteraard een stukje Limburgse vlaai. Wordt dat meer klei dan ik in gedachten heb bij deze prijs dan komt er nog een paar euro bij.
Je werk kleuren kan in deze workshop niet. Wel kun je eventueel transfers (onderste foto) op je werk zetten. Ik kan er wel (voor een kleine meerprijs) een blanke laag glazuur op zetten voordat het de oven in gaat zodat het werk glanst. Je gemaakte werk moet namelijk eerst 2 weken drogen en dan kan ik het pas in mijn keramiek-oven bakken. En pas daarná zou het gekleurd kunnen worden. Vandaar. Daarna haal je het op of ik stuur het naar jou. Werken die nog opgehaald moeten worden bewaar ik maximaal 1 jaar.
Eenmaal thuis heb je dan dus een ongekleurd werk dat je wel evt. met gewone verf kunt kleuren. Hieronder ook weer enkele foto’s van eventuele mogelijkheden.