Deze zomer is er een klaprozenworkshop (vol) in juni en in mei/juni een rakuworkshop, en 2 zomerdagen begin juli.Kijk verder naar beneden voor meer info. Inschrijven doe je via een mail naar leimenzwa@live.nl

Zomerworkshop: KLAPROZEN EN ANDERE BLOEMEN maken in 2 dagdelen. VOL
Deel 1: de bloemen maken op zaterdag 11 juni van 10-12.30 uur.
Deel 2: de bloemen glazuren op een samen af te spreken datum.

Zomer….einde lente….klaprozen en bloeiende bloemen. Heerlijk! Echt mijn seizoen!
Zoals elk jaar gaan we in deze tijd bloemen maken. En of dat nou klaprozen zijn of andere bloemen, dat moet je helemaal zelf weten. Haalbaar voor iedereen, zo leuk om te maken!
Hieronder staan wat foto’s als inspiratie.
Op de eerste zaterdag kom je een aantal bloemen maken. Ik ga uit van maximaal 3 tot 5 stuks, afhankelijk van de grootte. Kleintjes mogen wat meer zijn, ik kijk altijd ter plekke hoe en wat. Daarna moeten deze gedroogd en gebakken worden en 25 juni kom je terug om ze te kleuren, te glazuren. Ook daarna gaan ze nog eens in de oven en daarna haal je ze op. We kunnen de bloemen zo maken dat je ze op een pin of houten stok kunt zetten (die regel je zelf) of je legt ze ergens neer. Deze workshop kost €50 all inn. Maak je meer of veel grotere bloemen dan ik heb berekend, dan vraag ik daar een meerprijs voor.
Worden het er minder (want misschien wil je er maar 2 maken) dan pas ik de prijs ook wel wat aan.
Aanmelden kan via een mail naar leimenzwa@live.nl of je loopt een x het atelier binnen.
VOL

RAKU STOKEN: 
Deel 1 – werken met klei op woensdag 25 mei van 13-16 uur.
Deel 2 – raku stoken op woensdag 15 óf 22 juni (afhankelijk van het weer) 
vanaf 14 uur tot einde.

Raku stoken is een oude Japanse keramiek-techniek, voorkomend uit de theeceremonie en betekent zoveel als ‘vreugde en geluk’. Dat zegt voldoende.
In onze westerse cultuur gebruiken we deze techniek om onze keramiek op een bijzondere wijze te stoken: in een buiten-oven waarbij de temperatuur in 1 uur naar 1000 graden Celsius gaat. Daarna worden de werken direct met tangen uit de oven gehaald en in een zaagselton gelegd waarbij, als deze afgedekt wordt, een zwarte rook ontstaat die het raku-werk de zo specifieke uitstraling geeft.
Altijd weer is het spannend om te zien hoe dit in zijn werk gaat en ook hoe je werk uit de oven komt. Hoe het er op het eind uitziet heeft te maken met de vorm van je werk, de hoeveelheid en soort glazuur die erop zit, de mate van intensiteit van het vuur en niet te vergeten de weersomstandigheden. Want we werken buiten.

Raku stoken doen we in mijn tuin in Elsloo: Tiendstraat 2. Dat is aan de andere kant van de oude kerk, vlak bij het atelier. Je komt binnen door het rode tuinhek rechts van het huis en ziet dan vanzelf wel waar je zijn moet: achterdoor in de tuin.

De eerste dag van deze workshop, 25 mei, kom je naar het atelier en maak je je werk van rakuklei. Je werk mag een maximale hoogte van 25 cm en doorsnede van 25 cm hebben. Enkele kleinere werken mag natuurlijk ook. Daarna droogt je werk 2 weken en bak ik het in de keramiek-oven in het atelier.
De tweede datum gaan we stoken (deze datum hangt af van de weersomstandigheden: 15 óf 22 juni. Regent het, dan verschuiven we naar de laatstgenoemde datum)
Je komt naar mij thuis en we gaan aan het werk in de tuin. Daar glazuur je je werk met rakuglazuur, die aanwezig is in diverse kleuren. Uiteraard wordt je ook hierin begeleid. Samen gaan we vervolgens de raku-stook doen. Tijdens de raku-stook leggen we uit wat er allemaal in de oven gebeurt. Je haalt, als je het durft, zelf je werk uit de oven en plaatst deze in het houtvuur.
Kosten bedragen €100 per persoon voor deze 2-delige workshop. Voor cursisten van Leim&Zwa wordt een andere prijs berekend.
Dat is dan inclusief de klei, glazuur, het stoken en uiteraard wat lekkers. We zijn de eerste bijeenkomst ongeveer 3 uur bezig. Het raku-stoken duurt de hele middag en het kan zijn dat je even op je beurt moet wachten. Maar het is ook geweldig om te zien hoe andermans werk al in de oven staat. Het is een heel geweld van vuur en rook als je dit nog niet eerder gezien hebt.

Belangrijk om te weten: het glazuren van raku-werk doe je normaliter veel sneller dan op ‘normaal’ werk. Toch merkte ik het laatste jaar dat diverse deelneemsters wel anderhalf tot 2 uur in de tuin aan het glazuren waren voordat het werk de oven in kon. Dat is veel te lang en zou eigenlijk in een kwartier tot een half uur mogelijk moeten zijn. Ben jij toch iemand die zegt ‘oh nee! ik heb echt langer nodig want wil, ook al is het raku, toch mijn werk heel erg precies glazuren’ dan maken we een afspraak om dat in mijn tuin te doen op een datum vóór de rakustook plaatsvindt. Ik vraag daar dan een tientje extra voor. Anders gaat zo’n middag veel en veel te lang duren.

ZOMERDAGEN bij Leim&Zwa: VROEGE VOGELS! (handvormen, niét draaien).
Dinsdag 5 juli 9-11.30 uur of 9-14 uur.
 en/of
Woensdag 6 juli 9-11.30 uur of 9-14 uur.

In de zomer worden geen cursussen gegeven dus dan heb ik tijd om andere dingen te doen, zoals bijvoorbeeld een paar leuke zomerdagen verzorgen voor mensen die graag eens kennis willen maken met klei of dit al hebben gedaan maar het atelier nog niet kennen. Kortom, voor beginners en gevorderden, voor iedereen die daar zin in heeft. Maar deze dagen zijn ook toegankelijk voor eigen cursisten!
Je kunt 1 of beide dagen komen, voor 2,5 uur of voor 5 uur.

Je bent vrij om te maken wat je wilt en samen kijken we of dat haalbaar is. Mensen die meerdere dagdelen komen, kunnen natuurlijk een groter werk maken. De naam ‘vroege vogels’ heeft te maken met de vroege tijd dat we starten (maar je mag ook een vogel maken hoor!)
Per dagdeel a 2,5 uur vraag ik hier €30 voor. Dat is inclusief alles wat je nodig hebt aan klei, koffie, thee en lekkers tussendoor, en uiteraard de begeleiding die je nodig hebt. Tussen de middag zorg ik voor een broodje.
Dus kies je voor 2,5 uur dan betaal je €30, kom je 1 dag 5 uur lang dan betaal je €60. Kom je beide dagen 2,5 uur dan betaal je ook €60 en kom je beide dagen 5 uur per dag dan betaal je €120.
Wil je als cursiste van Leim&Zwa meedoen dan schrijf ik 2 bijeenkomsten van je kaart af per dag of 1x als je maar 2,5 uur komt.
Aanmelden graag via leimenzwa@live of een keer binnen komen lopen. Kom je van ver, dan kun je bij mij thuis overnachten en het avond-eten mee eten voor de prijs van €30 per nacht (1 2-persoonsbed en 1 1-persoonsbed met gezamelijk gebruik van sanitair). Ik heb een heerlijke tuin waar je lekker kunt relaxen ’s middags of ’s avonds en Maastricht ligt vlakbij. Let wel: er is een hond, 2 katten, papegaai en 2 parkieten in huis.

Je werk(en) worden later biscuit gebakken en dan kun je besluiten dat je zo óf komt ophalen (versturen kan ook) óf je komt ze een keer glazuren. Mocht je dat willen doen dan maken we daar een afspraak voor en vraag ik €10 voor je plaats en bereken de glazuurprijs aan de hand van de grootte van je werk.