AGENDA pottendraaien LES

AGENDA Zelfstandig pottendraaien

Begin maart 2024 krijgt Jos een nieuwe heup. Hij ligt er dan even uit en er kunnen tijdelijk geen pottenbak-lessen gegeven worden totdat hij hersteld is. Hoe lang dat duurt? Waarschijnlijk een maand of 2-3. Kan ook korter en kan ook langer, we zullen zien. Daarom worden er na 4 maart even geen les-mogelijkheden meer weergegeven op de agenda hier boven. Tot die tijd zijn er nog een paar datums beschikbaar. Zelfstandig pottendraaien kan wel geboekt worden want daar hoeft hij niet bij te zijn.We houden je op de hoogte!

Wij bieden lessen en de mogelijkheid tot zelfstandig draaien aan. Hieronder lees je er meer over.
Tijden voor draai-les:
maandag 14-16.30 uur
woensdag 10-12.30 uur
vrijdag 10-12.30 uur
zaterdag 10-12.30 uur
Andere dagdelen/tijden zijn in onderling overleg bespreekbaar. Mocht je dat willen, stuur dan een mail met voorsteldatum naar leimenzwa@live.nl

Boven aan deze pagina, in het gele veld kun je in de ‘agenda pottenbakken les’ je eigen dagdeel voor een les afspreken. Je krijgt dan ook meteen een betalingsverzoek. Om een afspraak te maken dien je eerst eenmalig in te loggen, dat wijst zich vanzelf.
Je kunt je datum veranderen maar doe dat wel bijtijds en niet een dag tevoren of nog korter (Lees de algemene voorwaarden door in het betreffende hoofdstuk).
Je zult bij een wijziging opnieuw een betaalverzoek krijgen en dat wil je natuurlijk niet want je hebt al betaald. Stuur daarom even een mailtje naar leimenzwa@live.nl en dan noteren wij voor jou de nieuwe lesdatum in de agenda. Hieronder staat meer informatie over de lessen en ook over zelfstandig draaien.

Draai-les.
Altijd al eens achter een pottenbakkersschijf willen zitten? Doen!
In 2,5 uur tijd gaat Jos je de ‘ins&outs’ uitleggen en laat je een paar potjes draaien!
Dat ziet er gemakkelijker uit dan het is maar met zijn begeleiding lukt het iedereen. Denk niet dat je een heel servies of een grote vaas kunt draaien! Een eerste keer mag je al heel trots zijn als je 2-3 potjes draait. Het ziet er altijd zó makkelijk uit op internet maar dat zijn filmpjes die al vele, vele draai-uren erop hebben zitten.
We merken de laatste tijd dat ook mensen die al langer draaien zich hiervoor inschrijven omdat ze graag willen leren om hoger te draaien, met meer klei. Ook daar kan Jos je verder mee helpen.

Je kunt kiezen uit deze 2 mogelijkheden:
– 1 les: €40 per persoon all-inn:
2,5 uur draaien onder vakkundige begeleiding
Je potjes worden na 2 weken gebakken en dan haal je ze op.

– 2 delige les: €60 per persoon all-inn:
eerst 2,5 uur draaien onder vakkundige begeleiding en na enkele weken kom je je gebakken potjes glazuren in leuke kleuren. Tussen onze eerste en tweede afspraak dienen minimaal 3 weken te zitten ivm drogen en bakken van je gedraaide werk. De eerste afspraak plan je in de agenda die hier verder naar boven in het gele vak staat. De tweede afspraak maken we in het atelier met je, dus graag agenda meenemen. Je betaalt de dan nog resterende €20 cash of per pin.
Let op: binnen deze 2,5 uur behoort ook het schoonmaken van je werkplek! Pottenbakken geeft veel troep (lees: klei op de schijf maar ook op de omgeving daaromheen).

Kom je voor het eerst draaien? Trek geen mooie kleren aan (we hebben schorten), liefst met korte nagels en laat ringen/armbanden thuis.
ATTENTIE: WIJ BEWAREN GEDRAAIDE POTJES TOT MAXIMAAL 3 MAANDEN IN ONS ATELIER. STAAN ZE ER DAN NOG DAN GEBRUIKEN WE ZE ZELF OF ZE WORDEN WEGGEGOOID. HAAL DUS JE GEMAAKTE POTJES BINNEN DIE DRIE MAANDEN OP AUB.

LESSENCYCLUS VAN meerdere LESSEN: €40 per persoon per les.
De datums plan je via de agenda die bovenaan deze pagina staatt. Je kunt in deze agenda maximaal 2 lessen plannen, daarna moet je wachten totdat je de eerste keer geweest bent voordat je verder kunt plannen. Wij adviseren minimaal 3 lessen voordat je evt zelfstandig kunt gaan draaien. Dit zal echter afhankelijk zijn van je vorderingen die eerste 3 lessen.

ZELFSTANDIG DRAAIEN: €15 per persoon per 2,5 uur, excl. draaiklei. Draaiklei kan in het atelier gekocht worden.
Na een aantal lessen doorlopen te hebben (of wanneer je elders al een cursus gevolgd hebt) evalueren we hoe het gaat en is er, indien je het draaien voldoende te pakken hebt, mogelijkheid tot zelfstandig draaien, dus zonder aanwezigheid van een docent. Dit kan in principe tijdens alle openingstijden wanneer er geen draailessen gepland staan (dus dit kan op dinsdagochtend en vrijdagmiddag oneven weken). Boven aan deze pagina kun je de tijd dat je wilt komen boeken in ‘agenda zelfstandig pottendraaien’.

Op de foto zie je onze draai-docent Jos.
Met meer dan 10 jaar draai-ervaring in zijn handen helpt hij jou op gang. Maar let wel….draaien doe je niet zo ineens. Het ziet er gemakkelijk uit maar is echt best wel moeilijk. Wij zeggen altijd: draaien is een ambacht….daarvoor heb je heel veel oefen-uren nodig.

Cursiste Bianca draaide het schaaltje hieronder. Helaas brak er een stuk af. Samen hebben we gekeken naar de mogelijkheden: weggooien, je wonden likken en opnieuw beginnen of er toch nog iets leuks van maken? We kozen het laatste:

Wij hebben 2 draaischijven staan. Voor meer hebben we helaas geen plaats maar het fijne ervan is dat je heel individueel les krijgt. 2 mensen en 1 docent, wat wil je nog meer. Hierdoor krijg je veel sneller de ‘draai-slag’ te pakken dan wanneer je uur na uur in je eentje zit te worstelen in een grote groep.

Foto links: Dat zien we graag in ons atelier: blije gezichten.

foto rechts: Nicole is voor het eerst aan het draaien. Het vergt veel aandacht om alleen al de klei mooi in het midden van de draaischijf te krijgen. Pas dan kun je verder…. Inmiddels werkt Nicole zelfstandig en onlangs heeft ze zelf een draaischijf aangeschaft.

Foto: maar als je dan in de toekomst eenmaal een aantal bakjes gedraaid hebt dan ben je echt helemaal….happy!

Leim&Zwa – Dorpstraat 4a – 6181GX Elsloo – 0622352247 – leimenzwa@live.nl