Datums workshops zie je verder naar beneden. Wil je een volledige glazuurcursus volgen? Kijk dan helemaal onderaan deze pagina.

Het atelier bevindt zich op de eerste verdieping, die bereikbaar is via een wenteltrap.

Glazuren is dé specialiteit van het atelier.
Met álle Mayco glazuren die gebruikt en gekocht mogen worden noem ik (en ook heel wat klanten) mijn atelier ook wel mijn snoepwinkel.
Bij glazuren is een kleurtje hier en een kleurtje daar zetten het probleem niet, maar (vooral) de dikte, de hoeveelheid lagen, de combinaties, en vooral de leuke technieken…. dat is wel een dingetje.
Daarvoor geef ik met veel plezier deze workshops en cursus waarbij we met Mayco-glazuren werken.

Je kunt kiezen uit de volgende 3 workshops:   

1. één techniek leren op één zelf meegebracht oefen-werkstuk.
prijs: €35 inclusief glazuur, duur 2,5 uur. We maken hiervoor samen een afspraak. Voor cascade-techniek is de prijs €40 ivm met het gebruik van veel meer glazuur.

2. meerdere technieken (3-4) leren op 4 zelf meegebrachte werkstukken (waarvan 1 met groeven, carving of figuren).
prijs: €60 inclusief glazuur. Per 1 januari 2023 €72,50. Duur ongeveer 4 uur. Datums zie beneden.

3. meerdere technieken (5-6) leren op 6 zelf meegebrachte werkstukken (waarvan 1 met groeven, carving of figuren).
prijs: €85 inclusief glazuur én lunch. Per 1 januari 2023 €95. Duur ongeveer 6 uur. Datums zie beneden.
Deze workshop is uitermate geschikt voor mensen die van ver komen maar uiteraard ook voor mensen die heel veel willen leren op 1 dag.

Ook geef ik een glazuur-cursus waarbij je nóg meer leert in een rustiger tempo maar ook met meer diepgang.Deze wordt verder naar beneden beschreven en ook de datums staan daar.

Let wel: deze workshops en cursus worden gegeven met LAGE STOOK GLAZUREN (1000-1040 graden) van Mayco. Omdat daar de leukste technieken mee gedaan kunnen worden. Meerdere lage stook-glazuren kunnen ook hoog gestookt worden. Daar hebben we het ook over tijdens deze workshop en ook tijdens de cursus.

Ik vind het geweldig om te zien dat mensen uit alle windstreken hiervoor komen. Een eventuele overnachting kan ik voor je regelen bij een B&B bie Jansen vlakbij het atelier. Op loopafstand ligt ook hotel kasteel Elsloo. En vlakbij op enkele minuutjes rijden ligt camping Catsop (safaritenten te huur).
Aanmelden: liefst via leimenzwa@live.nl.
Bellen kan ook: 0622352247, langskomen mag altijd tijdens de openingstijden.
spreek de voicemail in als ik niet op zou nemen, dan bel ik je terug.

DATUMS workshops 2022:
Vrijdag 9 september 12-16 uur: 3-4 technieken.
Woensdag 28 september 14-18 uur: 3-4 technieken.
Zondag 9 oktober 11-17 uur incl. lunch: 5-6 technieken VOL
Zaterdag 29 oktober 11-17 uur incl. lunch: 5-6 technieken – VOL
Vrijdag 2 december 13-17uur: 3-4 technieken.

Wil je een volledige GLAZUURCURSUS volgen? Kijk dan helemaal beneden op deze pagina.

Transfers overbrengen….even voordoen en je weet hoe het moet. Beetje verslavend, dat wel. Bubbelen is ook zo leuk om te oefenen.

Wat neem je mee naar deze workshops:
Wil je maar 1 techniek leren, dan neem je 1 werkje mee, bijvoorbeeld een kommetje of schaaltje van zo;n 12 cm doorsnede. Wil je een groter werk meenemen dan betaal je een meerprijs.
Voor de 4 uur durende workshop neem je 3-4 kommetjes, schaaltjes, bollen of iets dergelijks mee.
Voor de langste workshop neem je 5-6 van die werken mee.
Naar wens kan er voor meerprijs een bisque gebakken werk gekocht worden bij aanvang van de workshop.
In principe bak je het werk na deze workshop thuis in je eigen oven of in het atelier waar je werkt. Wil je dat ik het voor je bak dan vraag ik daar een kleine meerprijs voor.

Belangrijk:
Met klem benadruk ik dat tijdens deze workshop geoefend wordt en dat het dus niet de bedoeling is dat je een groter werk meeneemt om kleuren op te zetten. Daarvoor maak je een afspraak voor werken in het open atelier.

Je leert bijvoorbeeld de cobble-stone techniek, het bellen blazen, de föhntechniek, schilderen met glazuur, werken met cascade glazuren (die zie je op de appel hogerop deze pagina), wax en transfers of silkscreens, werken met roest-techniek (zoals op de appel op de foto verder naar beneden)… en nog veel meer en dat ook nog eens in 1x! Je bent wel doodmoe als je naar huis gaat maar weet zóveel meer dan toen je binnen kwam…

Deze workshop is overigens óók super om te doen voor mensen 
die nog weinig tot géén glazuurervaring hebben. 
Maar vooral ook voor hen die graag meer willen weten 
dan ze nu al weten, meer uitdaging zoeken en/of de mogelijkheden van Mayco glazuren nog niet kennen.
Ik kijk naar ieders persoonlijke wensen en mogelijkheiden.

Foto boven: een appel waar de cascade-techniek op gezet is. Bovenkant en blad werd na de glazuurstook bewerkt met Magic Metallics van Mayco die een roest-effect creëren. Om dit effect te krijgen ben je een dag of wat bezig met lagen opzetten totdat je tevreden bent. Tijdens deze glazuurworkshop kan ik je wel uitleggen hoe dit in zijn werk gaat en waar je op moet letten.

foto: werken met transfers is erg leuk om te doen. Ook dit kun je tijdens deze worskhop oefenen, ik heb er een hoop op voorraad (ook voor verkoop).

Het is ook mogelijk om deze (of andere glazuurworkshops) in een ander atelier dan het mijne te geven. Dat kan handig zijn als je met een grotere groep bent. Neem gerust contact op voor de mogelijkheiden.

foto boven: je hebt appels en je hebt appels. Dit is een hele mooie maar hoe krijg je die glazuren er nou zo op en welke moet je dan het best gebruiken om dit resultaat te krijgen? Dat leer ik je graag op deze workshop. Kiezen welke technieken je wilt leren is moeilijk hoor!

Soms een beetje onderbelicht in de glazuurwereld maar met wax kun je erg mooie resultaten behalen, zoals op de foto hierboven. Ook dit kun je leren in deze workshop.

foto hierboven: een vaasje in föhntechniek. Als basis gebruik je voor het beste resultaat zwarte glazuur maar de andere kleuren kunnen naar wens gekozen worden.

Op de foto hierboven zie je een silkscreen (zeefdruk)- afbeelding. Dit werk moet nog gebakken worden.

Op de foto hierboven zie je een voorbeeld van de cascade-techniek. Ook leg ik je uit hoe het komt dat je soms pinholes kunt hebben in je werk (zoals hier op de oranje rand).

Op de foto hierboven zie je de cobble-stone techniek.

Foto hierboven: werken met silkscreens.

GLAZUURCURSUS – VOLGEBOEKT

In het najaar/begin winter 2022 geef ik een glazuurcursus. Deze cursus heeft een rustiger tempo dan de workshops die hierboven beschreven staan. No stress, geen gehaast, rustigaan nieuwe dingen leren. Bovendien is er meer diepgang, meer uitleg, meer mogelijkheid tot het stellen van vragen en als extra werken we met goud-en parelmoer-lusters.
Datums en onderwerpen staan hier beneden. We werken op de eerste verdieping die bereikbaar is via een wenteltrap.
Deze cursus omvat 8 les-avonden op woensdagavond van 19.30-21.30 uur en wordt als één geheel gegeven. Dat wil zeggen dat je niet alleen één bepaald onderdeel kunt volgen (hiervoor volg je een workshop zoals boven aan deze pagina beschreven).
Ben je een les niet aanwezig door ziekte dan kan deze alleen overdag ingehaald worden.

Je neemt zelf de hieronder genoemde keramiek mee, bisque gebakken (liefst op 1040 graden) en bakt je werk ook zelf af na je cursus. Indien nodig kan tegen meerprijs, indien dit voldoende aanwezig is, bisque-werk in het atelier gekocht worden voor aanvang van je les. Streef er echter naar het zelf te maken. Bij de bisque staan afmetingen vermeld. Dit zijn plusminus maten. Ik ga niet na-meten!

We werken met aardewerk-glazuren die op 1000-1040 graden gebakken worden. Het is wel belangrijk om te weten dat, wanneer jij iemand bent die liever hoog bakt, alle gebruikte glazuren ook hoog gestookt kunnen worden. Met uitzondering van de lusters. Sommige kleuren worden dan wel iets fletser en andere lopen meer uit maar dat wordt in de cursus besproken.
Zelf geen oven? Dan kan afbakken bij mij tegen extra betaling van €5 per kilo.

Deze volledige cursus kost €250 inclusief glazuren, glazuurkwasten-set, schrijfmaterialen en andere materialen die tijdens de les gebruikt worden. En uiteraard thee/koffie.
Aanmelden doe je via een mail naar leimenzwa@live.nl. Je ontvangt een betaalverzoek en na betaling ben je definitief aangemeld.
DEZE CURSUS IS VOLGEBOEKT. Ik ga proberen om in het vroege voorjaar 2023 een nieuwe te plannen.

Datums, onderwerpen en wat mee te nemen:
steeds op woensdagavond 19.30-21.30 uur.
(enige uitloop mogelijk, ook hier no stress).

Les 1: 14 september – theorie-avond:
Voorstellen en bespreking opzet cursus. Wat is glazuur nou eigenlijk?, welke soorten/merken kant-en klare glazuren zijn er? Waarom werken wij met Mayco-glazuren? Wat is het verschil tussen die verschillende Mayco-kleuren? En wat is het verschil tussen lage en hoge stook? Wat betekent ‘gebruiksgoed’ en ‘voedselveilig’ en wat is dan het verschil daartussen? Welke problemen kan ik tegen komen als ik glazuur? Kan mijn werk in de vaatwasser? En wat verder ter tafel komt (dus schrijf gerust ter voorbereiding je eigen vragen op).
Deze avond krijg je schrijfmateriaal (want je maakt je eigen aantekeningen) uitgereikt, een set glazuurkwasten en de Mayco kleurenfolders. We lopen de datums door en kijken of je alle bisque zelf gemaakt hebt (of nog maken gaat) of dat je bisque wilt kopen. Zoals hierboven al vermeld streef ik ernaar dat je het zelf maakt.

Les 2: 21 september – dikte en aantal glazuurlagen, schilderen op keramiek, werken met saral-papier en designer liner, het glad maken en glazuren van leerhard werk.
Meenemen: bisque gebakken schaaltje (maximaal 12 centimeter doorsnede) én een leerharde bol (maximaal 10 centimeter doorsnede). Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.
Omdat deze datum al snel na mijn (en wellicht jouw) vakantie valt, zorg ik dat er wat biscuit gebakken schaaltjes aanwezig zijn. Dus no stress als je hier niets voor klaar hebt! De bol dient leerhard te zijn dus die kun je sowieso zelf maken en in plastic meenemen.

Les 3: 19 oktober – werken met cobble-stone glazuur wit en zwart, inkleuren van de witte cobble-stone, inwas-techniek, classic crackle glazuur.
Meenemen: 2 bisque gebakken bloemen en blaadjes, 1 kommetje (maximaal 12 centimeter doorsnede) dat aan de buitenkant gecarved (inkepingen, krasjes) is. Ook mogen aan binnen- en of buitenkant in plaats van carving letters, cijfers, figuren. grassen/andere natuurmaterialen of kant in de klei gedrukt zijn. Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.

Les 4: 2 november: Werken met wax-technieken en meerdere lagen glazuur in verschillende kleuren over elkaar heen zetten.
Meenemen: 2 bisque gebakken bollen of schaaltjes (max doorsnede 12 centimeter). Meerdere kleinere mag ook.
Ter voorbereiding van de les van 14 december neem je ook een bisque gebakken theelichthoudertje mee, max. doorsnede 10 centimeter. 2 van 5 cm mag ook (denk hierbij aan een bolletje met opening, een kleine vorm met gaatjes, zoiets. In ieder geval iets waar later een theelichtje in past. Graag zo glad mogelijk afgewerkt. Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.

Les 5: 16 november: Cascade-techniek!
Meenemen: 1 appel met blad (max. doorsnede 15 centimeter).
Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.

Les 6: 30 november: Werken met transfers en silkscreens (zeefdrukken) en stempels.
Meenemen: max. 6 bisque plaatjes (mag met gaatje om later evt op te hangen maar het kunnen ook onderzetters worden) met een max doorsnede rond van 10 centimeter of 10×10 cm. Grilliger vormen mag ook. Hiervan mogen er 2 leerhard zijn (hóeft niet). Alles graag zo glad mogelijk afgewerkt (heb je eerder deze cursus geleerd).
Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.

Les 7: 14 december: bellen blazen, werken met snowglaze (en naar wens met sculpting medium) plus lusters.
Meenemen: 1 bisque schaaltje of kommetje (van plm. 12 centimeter) en het op 2 november geglazuurde (en inmiddels gebakken) theelichtje.
Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.

Les 8: 28 december: restglazuren verwerken, werken met Magic Metallics om roesteffect te krijgen, evaluatie en afsluiting.
Meenemen: bisque schaaltje (max. doorsnede 12 centimeter) én de appel die je op 16 november geglazuurd en inmiddels gebakken hebt.
Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.