Deze cursus heeft een veel rustiger tempo dan de glazuur-workshops die in een ander hoofdstuk beschreven staan. No stress, geen gehaast, rustigaan nieuwe dingen leren en proberen. Bovendien is er meer diepgang, meer uitleg, meer mogelijkheid tot het stellen van vragen en als extra werken we met goud-en witgoud-lusters.
Datums en onderwerpen staan hier beneden. We werken op de eerste verdieping die bereikbaar is via een wenteltrap. Kijk aub de algemene voorwaarden door.

In de herfst van 2023 gaat deze cursus in herhaling. Daarvoor kan nog niét ingeschreven worden, ook niet op een wachtlijst. Nog even wachten en deze pagina in de gaten houden. Ik meld het tzt ook op facebook.

Deze cursus omvat 8 les-avonden op woensdagavond van 19.15-21.30 uur en wordt als één geheel gegeven. Dat wil zeggen dat je niet alleen één bepaald onderdeel kunt volgen (hiervoor volg je een glazuur-workshop zoals in een ander hoofdstuk beschreven).
Ben je een les niet aanwezig door ziekte dan kan deze alleen overdag ingehaald worden.

Je neemt zelf de hieronder genoemde keramiek mee, bisque gebakken (liefst op 1040 graden) en bakt je werk ook zelf af na je cursus. Indien nodig kan tegen meerprijs, indien dit voldoende aanwezig is, bisque-werk in het atelier gekocht worden voor aanvang van je les. Streef er echter naar het zelf te maken. Bij de bisque staan afmetingen vermeld. Dit zijn plusminus maten. Ik ga niet na-meten!

We werken met aardewerk-glazuren die op 1000-1040 graden gebakken worden. Het is wel belangrijk om te weten dat, wanneer jij iemand bent die liever hoog bakt, alle gebruikte glazuren ook hoog gestookt kunnen worden. Met uitzondering van de lusters. Sommige kleuren worden dan wel iets fletser en andere lopen meer uit maar dat wordt in de cursus besproken.
Zelf geen oven? Dan kan afbakken bij mij tegen extra betaling van €5 per kilo.

Deze volledige cursus kost €275 inclusief glazuren, glazuurkwasten-set, schrijfmaterialen en andere materialen die tijdens de les gebruikt worden. En uiteraard thee/koffie en veel wijsheid.

Datums, onderwerpen en wat mee te nemen:
steeds op woensdagavond 19.30-21.30 uur.
(enige uitloop mogelijk, ook hier no stress).

Les 1: 14 september – theorie-avond:
Voorstellen en bespreking opzet cursus. Wat is glazuur nou eigenlijk?, welke soorten/merken kant-en klare glazuren zijn er? Waarom werken wij met Mayco-glazuren? Wat is het verschil tussen die verschillende Mayco-kleuren? En wat is het verschil tussen lage en hoge stook? Wat betekent ‘gebruiksgoed’ en ‘voedselveilig’ en wat is dan het verschil daartussen? Welke problemen kan ik tegen komen als ik glazuur? Kan mijn werk in de vaatwasser? En wat verder ter tafel komt (dus schrijf gerust ter voorbereiding je eigen vragen op).
Deze avond krijg je schrijfmateriaal (want je maakt je eigen aantekeningen) uitgereikt, een set glazuurkwasten en de Mayco kleurenfolders. We lopen de datums door en kijken of je alle bisque zelf gemaakt hebt (of nog maken gaat) of dat je bisque wilt kopen. Zoals hierboven al vermeld streef ik ernaar dat je het zelf maakt.

Les 2: 21 september – dikte en aantal glazuurlagen, schilderen op keramiek, werken met saral-papier en designer liner, het glad maken en glazuren van leerhard werk.
Meenemen: bisque gebakken schaaltje (maximaal 12 centimeter doorsnede) én een leerharde bol (maximaal 10 centimeter doorsnede). Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.
Omdat deze datum al snel na mijn (en wellicht jouw) vakantie valt, zorg ik dat er wat biscuit gebakken schaaltjes aanwezig zijn. Dus no stress als je hier niets voor klaar hebt! De bol dient leerhard te zijn dus die kun je sowieso zelf maken en in plastic meenemen.

Les 3: 19 oktober – werken met cobble-stone glazuur wit en zwart, inkleuren van de witte cobble-stone, inwas-techniek, classic crackle glazuur.
Meenemen: 2 bisque gebakken bloemen en blaadjes, 1 kommetje (maximaal 12 centimeter doorsnede) dat aan de buitenkant gecarved (inkepingen, krasjes) is. Ook mogen aan binnen- en of buitenkant in plaats van carving letters, cijfers, figuren. grassen/andere natuurmaterialen of kant in de klei gedrukt zijn. Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.

Les 4: 2 november: Werken met wax-technieken en meerdere lagen glazuur in verschillende kleuren over elkaar heen zetten.
Meenemen: 2 bisque gebakken bollen of schaaltjes (max doorsnede 12 centimeter). Meerdere kleinere mag ook.
Ter voorbereiding van de les van 14 december neem je ook een bisque gebakken theelichthoudertje mee, max. doorsnede 10 centimeter. 2 van 5 cm mag ook (denk hierbij aan een bolletje met opening, een kleine vorm met gaatjes, zoiets. In ieder geval iets waar later een theelichtje in past. Graag zo glad mogelijk afgewerkt. Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.

Les 5: 30 november: Cascade-techniek! Let op! Deze datum is aangepast.
Meenemen: 1 appel met blad (max. doorsnede 15 centimeter).
Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.

Les 6: 7 december: Werken met transfers en silkscreens (zeefdrukken) en stempels. Let op: deze datum is aangepast.
Meenemen: max. 6 bisque plaatjes (mag met gaatje om later evt op te hangen maar het kunnen ook onderzetters worden) met een max doorsnede rond van 10 centimeter of 10×10 cm. Grilliger vormen mag ook. Hiervan mogen er 2 leerhard zijn (hóeft niet). Alles graag zo glad mogelijk afgewerkt (heb je eerder deze cursus geleerd).
Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.

Les 7: 14 december: bellen blazen, werken met snowglaze (en naar wens met sculpting medium) plus lusters.
Meenemen: 1 bisque schaaltje of kommetje (van plm. 12 centimeter) en het op 2 november geglazuurde (en inmiddels gebakken) theelichtje.
Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.

Les 8: 28 december: restglazuren verwerken, werken met Magic Metallics om roesteffect te krijgen, evaluatie en afsluiting.
Meenemen: bisque schaaltje (max. doorsnede 12 centimeter) én de appel die je op 16 november geglazuurd en inmiddels gebakken hebt.
Vergeet je aantekeningen-schrift en kwasten niet.