Een draaischijf in het atelier!

geplaatst in: Uncategorized | 1

Sinds vrijdag 28 februari 2020 staat dan eindelijk de draaischijf in het atelier. 3 jaar geleden heb ik het arme ding nieuw gekocht en sindsdien stond hij (of zij) werkeloos in onze garage thuis. Daar werden vooral de dozen oud papier erop gezet. Alleen als mijn partner Jos mee ging naar een markt dan werd hij gebruikt. Op markten kijken mensen graag naar iemand die zit te draaien, altijd plezier en veel kijkers.

Zelf draai ik nog niet. Een paar jaar geleden ben ik met manlief naar Portugal geweest voor een draaicursus van een week maar veel verder dan het centreren en een enkel potje optrekken kwam ik niet. ik vond het moeilijk en werd gehinderd door mijn keramiek-ervaring, waarbij je gewend bent om de klei in de richting te duwen die jíj wilt. Dat werkt dus niet bij draaien. Door tijdgebrek ben ik er toen niet verder mee gegaan. Manlief wel, die is inmiddels een ervaren draaien en dat gaat geweldig.

Dus….nou haal ik dat ding eindelijk eens naar het atelier, dacht ik onlangs. En creëerde er een plekje voor. En nou staat ie er. Alleen…..ik kan het zelf dus nog niemand gaan leren. Dat is wel de bedoeling in de toekomst, daar niet van. Komende zomer staat er weer een draaiweek gepland, weer in Portugal. En voor die tijd wil ik vooral in mijn atelier gaan oefenen in de lege uurtjes, die er helaas nauwelijks zijn. Maar hij staat! Dat is een mooi begin.

Gisteren had Jos vrij en is hij opgestart. Marie-Andrée, die als zelfstandig werkster regelmatig op vrijdagmiddag in het atelier zit te werken, wilde graag eens achter de draaischijf plaats nemen. Zij zit sinds kort op een draaicursus maar daar wordt gewerkt achter schopschijven. Dat is heel andere koek natuurlijk. Dus…zij was na Jos de eerste die plaats nam. En was zeer tevreden met de dingen die ze van Jos leerde in pakweg anderhalf uur. ‘Een goede leermeester’, zie ze. En dat hebben we graag bij Leim & Zwa. Nou zou je zeggen: ja laat Jos dan les gaan geven in draaien! Dat zou toch geweldig zijn? Vinden wij ook ja. Maar iemand moet het geld verdienen voor ons tweetjes en dat doet hij dus. Hij werkt zo’n 60 uur per week en dan is er geen plaats meer om nog les bij Leim&Zwa te geven. Voorlopig niet althans. Want wij zouden wij niet zijn als we niet toch wat gaatjes gaan zoeken waarop mensen bijvoorbeeld eens een kennismakings-uurtje zouden kunnen doorbrengen achter de draaischijf. Met Jos erbij die aanwijzingen geeft. We zijn ons aan het beraden hierover en laten hier binnenkort meer over weten.

Ben jij al bekend met draaien? Dan kun je, uiteraard tegen betaling, zelfstandig gebruik maken van de draaischijf. Daar hoort, naast het draaien, het zelf walken van de klei natuurlijk bij en ik wil de draaischijf weer brandschoon opgeleved hebben als je klaar bent, geen rondslingerende rotzooi die ik achteraf nog zelf moet opruimen. Want afval geeft het, dat zel elke draaier weten. Daar moet ik nog even aan wennen. Tarieven worden vastgesteld en hangen bij de draaischijf.

  1. Ellen Schuepstuhl-Gelissen

    Beste Marga, ik volg u al langer op fb en zelf doe ik heel weinig tot niets met klei terwijl dat wel (nog) een wens is, of een soort verlangen wat in mij leeft om daar ooit eens iets mee te doen of om een cursus te gaan volgen. Vroeger heb ik ooit als kind eens bij een pottenbakker op een draaischijf mogen meekijken en voelen wat dat is en dat is mij altijd bij gebleven en achtervolgt mij nog steeds. Steeds zoek ik daar weer naar, om dat verlangen dit nog eens te kunnen doen te vervullen. Dus ik blijf graag op de hoogte. Met vriendelijke groet Ellen Schuepstuhl-Gelissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *