Terug van vakantie en bijna carnaval

geplaatst in: Uncategorized | 1

De vakantie zit erop. Terwijl ik dit schrijf zit ik achter in de auto naast mijn kleinzoon Vik van anderhalf. We zijn al lang onderweg, veel files gehad en hij vindt het niet meer leuk. Logisch. Dus ik zing zachtjes liedjes voor hem: ‘auto, vleegtuug’ van Rowwen Hèze, ‘ma come bali bella bimba’ dat ik ooit als kind op school geleerd heb, en natuurlijk ‘dikkertje dap’.. Langzaam sukkelt hij in slaap.

We zijn allemaal een beetje grieperig, de een heeft de ander geïnfecteerd de laatste dagen. Nog een paar uurtjes rijden en dan zijn we weer thuis en kunnen we nog een dag uitzieken in ons eigen bedje.

Morgen meteen een oven opstarten om mijn cursisten tevreden te stellen en dan volgende week even doorwerken aan een paar opdrachten voor de prinsenrecepties want tja…Leim&Zwa zit in het zuiden van het land en daar barst binnenkort carnaval uit. Nou heb ik daar zelf niet zoveel mee, met carnaval. Maar keramiek maken voor deze gelegenheid is altijd leuk. In lekker felle kleurtjes rwad, gael en greun want dat is de kleur van Vasteloavend.

Dit jaar heb ik een flinke serie porseleinen slakjes gemaakt. De slak staat symbool voor het Elsloose carnaval, de carnavalsvereniging heet ‘de Sajelaire’, vrij vertaald: de langzamen. De slak is hun logo.

Voor deze slakjes heb ik allereerst een leuke uitsteekvorm bij bol.com besteld. Het papierporselein (dat vind ik veel fijner te bewerken als echt porselein) heb ik heel dun uitgerold op een theedoek en een half uurtje laten liggen. Toen. de vormpjes eruit geduwd. Doe je dat eerder, dan plakt de klei erg aan je vormpje vast. Niet fijn en niet handig met die dunne slakkenhalsjes.,Sommige slakjes heb ik, voordat ik ze uitstak, nog even bewerkt met rubber stempels van Mayco.

Vervolgens een weekje gedroogd, biscuitgebakken (dat doe ik altijd op 1040 graden) en toen geglazuurd met de Mayco designer liners waar je, na enige oefening, heel fijn mee kunt werken. Ik moet bekennen dat ik ze, toen ik er jaren geleden voor het eerst mee werkte, ze tegen de muur smeet van ergernis maar nu weet ik hoe ik ze moet hanteren.

Daarna is er nog een laag blanke glazuur overheen gegaan. Alleen op de bovenkant want hoge stook kun je niet op triangels leggen.. Dit zijn allemaal lage stook-glazuren maar ik heb ze op 1240 graden, dus hoog gestookt, gebakken. Met veel Mayco glazuren kan dat. Vaak worden ze dan wat fletser van kleur maar dat mag.

Sommige slakjes zijn om neer te leggen, andere kunnen als ketting gedragen worden en weer andere heb ik voorzien van een broche. En nu maar hopen dat ik ze allemaal kan verkopen. Ik vind ze in ieder geval erg mooi geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *