Werken met keramische transfers

geplaatst in: Uncategorized | 9

Sinds kort werk ik, of beter gezegd werken wij, in het atelier met transfers op nog ongebakken keramiek. Maar ze kunnen ook op biscuit gebakken en zelfs op nog vochtig geglazuurd werk gezet worden. Erg leuk om te doen! Ook de mensen die inmiddels een workshop hierin gevolgd hebben waren enthousiast. Diverse transfers zie je helemaal onderaan. Ik verkoop ze ook maar nog niet in grote getalen. Voordeel is dat je bij mij ook een half of kwart vel kunt kopen om eens te experimenteren voordat je echt (op zijn Limburgs gezegd) ‘aan em’ gaat.

De werkwijze is als volgt en ach….eigenlijk wijst het zich vanzelf:

 1. Zoek uit welke leuke afbeeldingen je op je klei-werk wilt gaan zetten.
 2. Knip de te gebruiken plaatjes uit het transfer vel.
 3. Maak het werk dat je in gedachten hebt om straks de transfers op aan te gaan brengen.
 4. Heb je werk in een mal of plat op tafel gemaakt, laat het dan zo liggen en leg het uitgeknipte deel van het transfer met de juiste kant op je werk. De juiste kant is de kant waar de inkt zit, dus de best gekleurde kant.
 5. Let hierbij goed op dat je de transfer niet vouwt, scheurt of verschuift.
 6. Gebruik een rubber lomer of (wat mij betreft beter) je vingers om rustig het transfer op je werk te drukken. Let op dat je niet te hard drukt want dan duw je wellicht deuken in je kleiwerk. Alles met mate dus.
 7. Voor de zekerheid ga ik daarna nog eens met een vochtige vinger over de transfers heen. Op youtube zie je filmpjes voorbij komen waarbij men met een best natte kwast over de transfers gaat. Mijn ervaring is dat de transfer dan wel heel erg nat wordt waardoor deze kan gaan vlekken. Dat is niet mooi.
 8. Haal voorzichtig het papier van je werk af, de transfers blijven achter.
 9. Geniet!
 10. Laat je werkstuk drogen en glazuur het met een blanke glazuur, wat mij betreft het best met de Mayco S2101 of met een van de Mayco Sheer glazuren. Deze laatste zijn transparante glazuren die iets gekleurd zijn. Natuurlijk kun je rondom de transfers andere glazuren zetten. Je kunt de keuze maken om eerst je werk bisquit te bakken met de transfers en daarna te glazuren en nog eens te bakken. Bij eenvoudiger werken kun je ook meteen de glazuur op je nog ongebakken maar wel droge werk zetten. Dat spaart je een ovenstook.
 11. Je werk kan na de normale droogtijd op je glazuurprogramma gebakken worden. De transfers kunnen ook hooggestookt, dus op Stoneware temperatuur, gebakken worden.
 12. Deze transfers kun je ook op al bisquit gebakken werk zetten. Dan spuit je je werk even goed nat en zet de transfers er op dezelfde manier op. Ook kun je ze op een glazuurlaag zetten. Is deze al droog spuit deze dan ook even nat.
 13. Van experimenteren kun je leren! Begin niet meteen te groot maar oefen eerst even op klein werk. Heel veel plezier met de transfers! Kom je er niet uit? Mail me dan gerust op leimenzwa@live.nl . Ik ben benieuwd naar je resultaten!

9 Responses

 1. anne marie debruyne

  Beste, blijkbaar eenvoudig, maar zeer mooi
  kan ik aub bij jullie transfers kopen ?

  ik bak nu de keramiek 2 keer.
  a) biscuit bak op 850°
  b) glazuur bak op 1250°
  Volgens jullie advies, blijkt dit niet echt nodig ! dit is een grote tijd en kost winst !

  graag een woordje extra uitleg, indien dit zou kunnen
  met artistieke groeten
  Anne Marie

  • marga

   Dag Anne Marie, inderdaad eenvoudig. Transfers zijn inderdaad in mijn atelier te koop. Wees Welkom!
   Bakken is wat mij betreft afhankelijk van wat je gemaakt hebt. Een groter werk bak ik zelf ook altijd 2x hoor.
   Maar de kleine dingetjes, bijvoorbeeld hangertjes of simpele plaatjes etc, iets waarvan je eigenlijk wel zeker weet dat daar niets kapot aan gaat, die bak ik direct op glazuurbak na de gewone droogperiode die je normaal ook gebruikt. Biscuit bakken doe ik al jaren lang op 1040 graden, dezelfde teperatuur die ik ook voor de glazuur gebruik. Daarmee voorkom ik pinholes in mijn werk (die hele kleine gaatjes die je regelmatig ziet) én ik kan biscuit en glazuurwerk in dezelfde oven zetten (bisque onderin, glazuur bovenin) dus ook dat is pure tijdwinst! Veel succes en welkom als je een keer wilt komen.

 2. Gunther Van Haesendonck

  Hallo,

  je transfers zijn zeer mooi
  kan je ze ook online kopen aub

  mvg
  Gunther

  • leimenzwamd

   Dag Gunther, de transfers vindt je op deze site in het hoofdstuk ‘tools & zwa voor keramisten’. Daar staat van alles en nog wat te koop en zie je ook een foto van de op dit moment aanwezige transfers. De prijzen staan erbij. Het atelier is nu weer open op afspraak maar versturen kan natuurlijk ook. Veel kijkplezier!

 3. Sandra schouteden

  Beste, kunnen we een workshop volgen om transfers te gebruiken in de keramiek. Met hoeveel moet een groepje bestaan om een workshop te kunnen volgen??

  • leimenzwamd

   Sandra ik heb je een mail hierover gestuurd! Groetjes Marga.

 4. Annelies Martinot

  Beste Marga, nog nooit een transfer gebruikt, maar door je website ben ik enthousiast geworden! Zou je me wat voorbeelden kunnen laten zien, zodat ik er wat kan kopen bij je.
  Ik hoor graag van je.
  Fijne avond!
  Annelies

 5. John Van der jagt

  Begrijp ik het goed dat je transfers op biscuit gestookt werk kan zetten en na drogen meteen transparant er overheen?. Lost de transfer dan niet op? Het glazuur is ook op waterbaseis

  • leimenzwamd

   Jazeker kan dat, het transfer lost niet op nee. Dat blijft gewoon op zijn plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *