Het gebruik van Mayco Magic Metallics MM106 en MM 305 voor roestvorming

geplaatst in: Uncategorized | 2

Er zijn een aantal aandachtspunten waar ik je graag op wijs:

– Deze magic metallics zijn géén glazuren, je zet ze op je werk ná de glazuurstook (of direct op je ongeglazuurde werk). Deze gaan dus niet meer in je oven.

– Dit product kun je ook op andere oppervlaktes gebruiken.

– MM106 roer je in het flesje op totdat de grijze massa die onderin zit helemaal vermengd is in het flesje. Niet schudden, dat werkt niet. Best doorroeren met een satéprikker. MM 305 hoef je niet te schudden.

– Om roest-effect te krijgen meng je van beide nummers een beetje (dat wat je nodig denkt te hebben) in een GLAZEN potje. Niét in een plastic potje of blik want daar roest het doorheen! Er zijn overigens meerdere manieren om dit effect te bereiken. Kijk ook eens op YouTube naar diverse filmpjes met als titel ‘What are Magic Metallics?’ en/of naar ‘Mayco Magic Metallics’. Het gezegde ‘er leiden vele wegen naar Rome’ komt hier van pas. Wat ik in dit blog schrijf is de manier zoals ik het gebruik en waar ik tevreden mee ben.

– Trek een schort aan en zorg dat het gemengde product alleen in aanraking komt met het oppervlak dat je wilt bewerken. Maak je graag een knoeiboel doe dan vooral ook handschoenen aan.

– Nadat je beide producten in je glazen potje gemengd hebt met een kwast die je daarna niet meer gebruikt zet je een dikke laag op.

– Deze laag zal eerst een groen/grijze kleur krijgen. Het duurt meerdere uren tot en dag totdat het roest-effect zichtbaar wordt.

– Je kunt dit product op blijven brengen totdat je tevreden bent, maar wacht dus eerst even tot een dag later om te zien hoe het dan is geworden.

– Klaar? Spoel niets door je gootsteen want ook die gaat roesten! Als je geen nieuwe afvoeren etc wilt gooi dan alles weg, en wel in het afval dat naar de chemokar gaat.

– Dus: het moge duidelijk zijn dat dit een corrosief en giftig product is. Wees er voorzichtig mee

Dit product blijft het beste zitten op de bisque gestookte klei, zonder glazuur eronder. Zeker als je het werk buiten wilt zetten zou ik dat willen adviseren, anders kan het na verloop van tijd ervanaf schilferen. Wil je het toch op geglazuurd werk zetten, gebruik dan een primer uit de doe het zelf zaak. Werk dat binnen staat kun je gewoon van roest voorzien over glazuur heen.

2 Responses

 1. Brenda

  Als het gedroogd is de metallic/roest laat het dan af? Moet je er dan nog iets overheen smeren om het bijvoorbeeld in huis te gebruiken. Ik zou bijvoorbeeld wel een vaas met deze roestkleur willen bewerken.

  • leimenzwamd

   Dag Brenda, ik heb zelf diverse werken binnen staan waar alleen de roest op zit zonder er nog iets anders over heen te zetten. Voor buiten is het wellicht verstandig om er een sealer van Mayco overheen te zetten. Ik ga binnenkort eens een werk buiten zetten om te zien wat er gebeurt zonder en met sealer. Update: inmiddels heb ik al een tijdje een roestig gemaakt werk buiten staan in weer en wind. Er is niets veranderd sinds dag 1 dus alles zit er nog precies hetzelfde op.
   Aanvulling: inmiddels al heel wat weken verder en het voorbeeld heeft thuis in wind en weer buiten gestaan. Niks veranderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *