Werken met keramische transfers

geplaatst in: Uncategorized | 20

Transfers zijn eigenlijk gemaakt om op leerharde klei te zetten. Maar ze kunnen ook op biscuit gebakken en zelfs op nog vochtig geglazuurd werk gezet worden. Erg leuk om te doen! Diverse transfers zie je helemaal onderaan. Ik verkoop ze ook maar nog niet in grote getalen. Voordeel is dat je bij mij ook een half of kwart vel kunt kopen om eens te experimenteren voordat je echt (op zijn Limburgs gezegd) ‘aan em’ gaat.

De werkwijze is als volgt en ach….eigenlijk wijst het zich vanzelf:

  1. Zoek uit welke leuke afbeeldingen je op je klei-werk wilt gaan zetten.
  2. Knip de te gebruiken plaatjes uit het transfer vel. Natuurlijk kun je ook een kwart of half vel in 1x op je werk zetten maar gemakkelijk is dat niet. Zeker niet als je ze in een ronde kom wilt zetten. Het is dan gemakkelijker om in kleine stukjes te werken.
  3. Maak het werk dat je in gedachten hebt om straks de transfers op aan te gaan brengen. Heb je dat al klaar en gebakken? Neem dan een waterspuit erbij.
  4. Heb je werk in een mal of plat op tafel gemaakt, laat het leerharde werk dan zo liggen en leg het uitgeknipte deel van het transfer met de juiste kant op je werk. De juiste kant is de kant waar de inkt zit, dus de best gekleurde kant. Is je werk al gebakken, spuit het gedeelte waar je de transfer wil zetten eerst goed nat met je waterspuit.
  5. Let goed op dat je de transfer niet vouwt, scheurt of verschuift.
  6. Gebruik een wat vochtige spons of (wat mij betreft) je vingers om rustig het transfer op je werk te drukken. Let op dat je niet te hard drukt want dan duw je wellicht deuken in je kleiwerk. Alles met mate dus. En zorg er ook voor dat je niet met je vingers of met het sponsje gaat wrijven want dan ga je de inkt uitwrijven. Alleen voorzichtig duwen dus maar wel, op gebakken werk, met enige kracht.
  7. Voor de zekerheid ga ik daarna nog eens met een vochtige vinger (of vochtige spons) over de transfers heen. Op youtube zie je filmpjes voorbij komen waarbij men met een best natte kwast over de transfers gaat. Mijn ervaring is dat de transfer dan wel heel erg nat wordt waardoor deze kan gaan vlekken. Dat is niet mooi.
  8. Haal voorzichtig het papier van je werk af, de transfers blijven achter.
  9. Geniet!
  10. Laat je werkstuk drogen en glazuur het met een blanke glazuur, wat mij betreft het best met de Mayco S2101 of met een van de Mayco Sheer glazuren. Deze laatste zijn transparante glazuren die iets gekleurd zijn. Natuurlijk kun je rondom de transfers andere glazuren zetten. Je kunt de keuze maken om eerst je werk bisquit te bakken met de transfers en daarna te glazuren en nog eens te bakken. Bij eenvoudiger werken kun je ook meteen de glazuur op je nog ongebakken maar wel droge werk zetten. Dat spaart je een ovenstook.
  11. Je werk kan na de normale droogtijd op je glazuurprogramma gebakken worden. De transfers kunnen ook hooggestookt, dus op Stoneware temperatuur, gebakken worden.
  12. Deze transfers kun je ook, zoals hierboven al beschreven, op al bisquit gebakken werk zetten. Dan spuit je je werk even goed nat en zet de transfers er op dezelfde manier op. Ook kun je ze op een glazuurlaag zetten hoewel dat niet altijd even goed ‘pakt’. Liever zou ik je dan adviseren om ze op een engobe te plakken. Dat gaat veel beter. Is de engobe al gedroogd, spuit het dan ook even nat.
  13. Van experimenteren kun je leren! Begin niet meteen te groot maar oefen eerst even op klein werk. Heel veel plezier met de transfers! Kom je er niet uit? Mail me dan gerust op leimenzwa@live.nl . Ik ben benieuwd naar je resultaten!

20 Responses

  1. anne marie debruyne

    Beste, blijkbaar eenvoudig, maar zeer mooi
    kan ik aub bij jullie transfers kopen ?

    ik bak nu de keramiek 2 keer.
    a) biscuit bak op 850°
    b) glazuur bak op 1250°
    Volgens jullie advies, blijkt dit niet echt nodig ! dit is een grote tijd en kost winst !

    graag een woordje extra uitleg, indien dit zou kunnen
    met artistieke groeten
    Anne Marie

    • marga

      Dag Anne Marie, inderdaad eenvoudig. Transfers zijn inderdaad in mijn atelier te koop. Wees Welkom!
      Bakken is wat mij betreft afhankelijk van wat je gemaakt hebt. Een groter werk bak ik zelf ook altijd 2x hoor.
      Maar de kleine dingetjes, bijvoorbeeld hangertjes of simpele plaatjes etc, iets waarvan je eigenlijk wel zeker weet dat daar niets kapot aan gaat, die bak ik direct op glazuurbak na de gewone droogperiode die je normaal ook gebruikt. Biscuit bakken doe ik al jaren lang op 1040 graden, dezelfde teperatuur die ik ook voor de glazuur gebruik. Daarmee voorkom ik pinholes in mijn werk (die hele kleine gaatjes die je regelmatig ziet) én ik kan biscuit en glazuurwerk in dezelfde oven zetten (bisque onderin, glazuur bovenin) dus ook dat is pure tijdwinst! Veel succes en welkom als je een keer wilt komen.

  2. Gunther Van Haesendonck

    Hallo,

    je transfers zijn zeer mooi
    kan je ze ook online kopen aub

    mvg
    Gunther

    • leimenzwamd

      Dag Gunther, de transfers vindt je op deze site in het hoofdstuk ‘tools & zwa voor keramisten’. Daar staat van alles en nog wat te koop en zie je ook een foto van de op dit moment aanwezige transfers. De prijzen staan erbij. Het atelier is nu weer open op afspraak maar versturen kan natuurlijk ook. Veel kijkplezier!

  3. Sandra schouteden

    Beste, kunnen we een workshop volgen om transfers te gebruiken in de keramiek. Met hoeveel moet een groepje bestaan om een workshop te kunnen volgen??

    • leimenzwamd

      Sandra ik heb je een mail hierover gestuurd! Groetjes Marga.

  4. Annelies Martinot

    Beste Marga, nog nooit een transfer gebruikt, maar door je website ben ik enthousiast geworden! Zou je me wat voorbeelden kunnen laten zien, zodat ik er wat kan kopen bij je.
    Ik hoor graag van je.
    Fijne avond!
    Annelies

  5. John Van der jagt

    Begrijp ik het goed dat je transfers op biscuit gestookt werk kan zetten en na drogen meteen transparant er overheen?. Lost de transfer dan niet op? Het glazuur is ook op waterbaseis

    • leimenzwamd

      Jazeker kan dat, het transfer lost niet op nee. Dat blijft gewoon op zijn plaats.

  6. Dicky Weidema

    Goedemiddag, ik zag op internet dat transfers op glazuur werden gezet en met een derde bak van 800 graden (voor rood lager) afgebakken worden. Zijn dat andere transfers of is het een andere werkwijze dan hierboven beschreven? Ben daar erg benieuwd naar.

    • leimenzwamd

      Dag Dicky,
      de methode die jij beschrijft ken ik alleen bij het gebruik van goud-, witgoud- en parelmoerlusters. Die worden in een derde bak op 800 graden gebakken. Ik ken alleen de transfers die ik beschrijf. Plus transfers die je zelf op een laserprinter kunt printen, maar ook die kunnen gewoon gebakken worden. Groetjes Marga.

    • leimenzwamd

      Hi Dicky, dat moeten wel andere transfers zijn maar kan het zijn dat je dit verwart met lusters? Die gaan namelijk in een derde bak van 800 graden en kleuren dan bv goud, witgoud of parelmoer. De transfers die ik gebruik en verkoop kunnen op elke temperatuur gebakken worden en zet je het best op de ongeglzuurde bisque of op een werk dat met engobe gekleurd is.

  7. Gerda Mariën

    Een paar vraagjes
    Kan ik de transfers op porselein bisuitgebakken op 950 graden plaatsen en daarna glazuren op 1250 graden ?
    Kan ik transfers bestellen met eigen ontwerp als ik u de afbeelding opstuur?
    Wat zou dan de prijs zijn voor een tekening van ongeveer 5 cm op 5 cm, minimum 30 stuks?

    • leimenzwamd

      Hi Gerda, de transfers kunnen op je gevraagde temperaturen gebakken worden ja. Ik verkoop wel blanco transfers waarbij je je tekening/tekst/afbeelding kunt printen, echter alleen op een laserprinter. Er zijn echter op google wel bedrijven te vinden die hierin gespecialiseerd zijn en dat voor je kunnen doen. Ik verkoop verder alleen de kant en klare al bedrukte transfers.

  8. Mira

    Hoi Gerda ik heb transfer van Temu .
    Die moet je eerst uitprinten.
    Na een week oefenen is het eindelijk gelukt.
    Maar ik vindt ze niet zo mooi .
    Ik hoorde dat hè ook transfers hebt waar je met opglazuur of Majolica kunt schilderen.
    Maar alshe bijvoorbeeld heel gedetailleerd en klein wilt tekenen gaat dat vrij moeilijk op transfer papier .
    Heb jij enig idee hie je dit doet ?
    Lieve groet Mira

    • leimenzwamd

      Geen idee Mira. Ik werk alleen met de kant en klare transfers waar de tekeningen dus al op zitten. Wel weet ik van transfers waarop je kunt printen met een laserprinter. Maar dat is weer wat anders als jij bedoelt. Groetjes, Marga.

  9. Rianne Swanenberg

    Goedemorgen leimenzwa

    Jullie gebruiken zo’n mooie glazuur ik zou graag willen weten hoe je het beste
    blue surf sw 100 kan gebruiken.
    Ik hoor het graag m.v.g .
    Rianne Swanenberg

    • leimenzwamd

      Dag Rianne, mag ik hieruit begrijpen dat het niet goed is gegaan met de blue surf? Wat ik vaak zie in de workshops die ik geef is dat mensen veel te weinig glazuur opzetten, te dun kwasten en zolang met hun kwast kwasten totdat er geen glazuur meer op zit voordat ze nieuwe glazuur pakken. Elke stoneware glazuur moet 2 lagen dik opgezet worden waarbij je onderkant ongeveer 1 centimeter vrij laat en ook de onderkant niet glazuurt. Ik strijk 3x met mijn kwast en dan doop ik hem weer in de glazuur. De blue surf is een van de glazuren die een mooier resultaat geven als je de tweede laag tamponerend, maar nu ook dik, opzet. Hopelijk lukt het nu, succes!

  10. Margreet de Boer

    Hallo Marga,
    Ik zou graag wat transfers willen kopen. Kan ik ergens op de site vinden welke bij jou te koop zijn.
    Ik hoor het graag. Hartelijke groet,
    Margreet de Boer

    • leimenzwamd

      Dag Margreet, nee die staan niet meer op de site. Het was me teveel gedoe met steeds weer nieuwe foto’s te plaatsen omdat ik steeds weer andere hier heb. Mensen die zelf in de winkel komen kunnen kijken welke er zijn. Ze zijn ook altijd weer snel op en dan bestel ik weer andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *