
Transfers zijn eigenlijk gemaakt om op leerharde klei te zetten. Maar ze kunnen ook op biscuit gebakken en zelfs op nog vochtig geglazuurd werk gezet worden. Erg leuk om te doen! Diverse transfers zie je helemaal onderaan. Ik verkoop ze ook maar nog niet in grote getalen. Voordeel is dat je bij mij ook een half of kwart vel kunt kopen om eens te experimenteren voordat je echt (op zijn Limburgs gezegd) ‘aan em’ gaat.
De werkwijze is als volgt en ach….eigenlijk wijst het zich vanzelf:
- Zoek uit welke leuke afbeeldingen je op je klei-werk wilt gaan zetten.
- Knip de te gebruiken plaatjes uit het transfer vel. Natuurlijk kun je ook een kwart of half vel in 1x op je werk zetten maar gemakkelijk is dat niet. Zeker niet als je ze in een ronde kom wilt zetten. Het is dan gemakkelijker om in kleine stukjes te werken.
- Maak het werk dat je in gedachten hebt om straks de transfers op aan te gaan brengen. Heb je dat al klaar en gebakken? Neem dan een waterspuit erbij.
- Heb je werk in een mal of plat op tafel gemaakt, laat het leerharde werk dan zo liggen en leg het uitgeknipte deel van het transfer met de juiste kant op je werk. De juiste kant is de kant waar de inkt zit, dus de best gekleurde kant. Is je werk al gebakken, spuit het gedeelte waar je de transfer wil zetten eerst goed nat met je waterspuit.
- Let goed op dat je de transfer niet vouwt, scheurt of verschuift.
- Gebruik een wat vochtige spons of (wat mij betreft) je vingers om rustig het transfer op je werk te drukken. Let op dat je niet te hard drukt want dan duw je wellicht deuken in je kleiwerk. Alles met mate dus. En zorg er ook voor dat je niet met je vingers of met het sponsje gaat wrijven want dan ga je de inkt uitwrijven. Alleen voorzichtig duwen dus maar wel, op gebakken werk, met enige kracht.
- Voor de zekerheid ga ik daarna nog eens met een vochtige vinger (of vochtige spons) over de transfers heen. Op youtube zie je filmpjes voorbij komen waarbij men met een best natte kwast over de transfers gaat. Mijn ervaring is dat de transfer dan wel heel erg nat wordt waardoor deze kan gaan vlekken. Dat is niet mooi.
- Haal voorzichtig het papier van je werk af, de transfers blijven achter.
- Geniet!
- Laat je werkstuk drogen en glazuur het met een blanke glazuur, wat mij betreft het best met de Mayco S2101 of met een van de Mayco Sheer glazuren. Deze laatste zijn transparante glazuren die iets gekleurd zijn. Natuurlijk kun je rondom de transfers andere glazuren zetten. Je kunt de keuze maken om eerst je werk bisquit te bakken met de transfers en daarna te glazuren en nog eens te bakken. Bij eenvoudiger werken kun je ook meteen de glazuur op je nog ongebakken maar wel droge werk zetten. Dat spaart je een ovenstook.
- Je werk kan na de normale droogtijd op je glazuurprogramma gebakken worden. De transfers kunnen ook hooggestookt, dus op Stoneware temperatuur, gebakken worden.
- Deze transfers kun je ook, zoals hierboven al beschreven, op al bisquit gebakken werk zetten. Dan spuit je je werk even goed nat en zet de transfers er op dezelfde manier op. Ook kun je ze op een glazuurlaag zetten hoewel dat niet altijd even goed ‘pakt’. Liever zou ik je dan adviseren om ze op een engobe te plakken. Dat gaat veel beter. Is de engobe al gedroogd, spuit het dan ook even nat.
- Van experimenteren kun je leren! Begin niet meteen te groot maar oefen eerst even op klein werk. Heel veel plezier met de transfers! Kom je er niet uit? Mail me dan gerust op leimenzwa@live.nl . Ik ben benieuwd naar je resultaten!

Geef een reactie